chlebownik.pl

Strona poświęcona zdrowiu, diecie, sporcie.

DietaZdrowie

Dieta przy niedoczynności tarczycy – jaka jest najlepsza?

Dieta przy niedoczynności tarczycy – jaka jest najlepsza?

Niedoczynność tarczycy znacząco utrudnia utratę zbędnych kilogramów. Nierzadko pojawiają się też objawy, tj. suchość skóry, kłopoty z pamięcią, pogorszenie nastroju, a także senność. Okazuje się, że zmodyfikowanie dotychczasowego modelu żywieniowego może sprawić cuda.

Sprawdzona dieta

Warto na samym początku zauważyć, że niedoczynność tarczycy pojawia się częściej u kobiet niż u mężczyzn. Bardzo dużo pacjentów wymaga leczenia farmakologicznego z wykorzystaniem lewotyroksyny. Niestety w wielu przypadkach należy przyjmować leki do końca życia. Co więcej, pacjent cierpiący na niedoczynność tarczycy musi przechodzić regularne badania, a także stosować się do zaleceń lekarza. Bardzo istotna w jego życiu jest też właściwie zbilansowana dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna, która pozwala na poprawę samopoczucia oraz wyników badań. Należy zaznaczyć, że niedoczynność tarczycy to zaburzenie endokrynologiczne, w którym tarczyca produkuje zmniejszoną ilość hormonów, aniżeli potrzebuje tego organizm. Tarczyca to niewielki narząd, który znajduje się w dolnej części szyi. Odpowiada za produkcję oraz uwalnianie hormonów T3 oraz T4. Mowa tutaj o trijodorytoninie oraz tyroksynach. Pełnią one wiele różnorodnych funkcji w przemianach metabolicznych organizmu człowieka. Warto zaznaczyć, że praca tarczycy jest kontrolowana przez przysadkę uwalniającą hormon tyreotropowy, który pobudza narząd ten do wytwarzania T3 oraz T4.

Dieta przy niedoczynnosc tarczycy

Dieta w czasie leczenia wielu schorzeń, w tym także niedoczynności tarczycy może w sporym stopniu poprawić samopoczucie oraz zdrowie pacjenta. Nie powinna wykluczać zbyt wielu produktów ani również bazować na paru. Bardzo istotne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków. Potrawy muszą zawierać właściwy rozkład makroskładników. Mowa tutaj oczywiście o węglowodanach, tłuszczach oraz białku. Okazuje się, że zbyt ubogi jadłospis nierzadko doprowadza do niedoborów witamin w ludzkim organizmie. Dieta w przypadku niedoczynności tarczycy powinna przede wszystkim obfitować w błonnik pokarmowy. Można go znaleźć w wielu produktach pełnoziarnistych, owocach, a także warzywach. Trzeba też pamiętać o chudym mięsie, które jest świetnym źródłem białka, niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – co warto wiedzieć?

Jedzenie w niedoczynności tarczycy jest bardzo istotne. Dobra dieta pozwala zmniejszyć dolegliwości, poprawić samopoczucie, a także wyniki badań. Trzeba wiedzieć, jak powinna wyglądać codzienna dieta. Okazuje się, że dorosłe osoby muszą zadbać przede wszystkim o właściwe nawodnienie organizmu. Specjaliści zalecają, żeby piły około 2-2,5 litra wody na dobę. Idealnie sprawdza się niskosodowa niegazowana woda mineralna. Dobrze też sięgnąć po zdrowe herbatki, które można zakupić w wielu sklepach stacjonarnych, a także internetowych. Posiłki powinny być przygotowywane we właściwy sposób. Zamiast smażenia na tłuszczu najlepiej będzie postawić na duszenie, gotowanie na parze, grillowanie, a także pieczenie w folii aluminiowej.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *