Słodko ostra potrawka z ciecierzycy

W sklepie mam kuchenkę mikrofalową, dlatego gdy robię obiady do pracy robię to co będzie smakowało po wielokrotnym odgrzewaniu w mikrofalówce. Niestety wszelkie mączne potrawy typu naleśniki, pierogi, krokiety nie spełniają tego warunku. Zapytasz dlaczego wielokrotnie odgrzewam obiad? Ano dlatego, że nie lubię jeść zimnego jedzenia, a pracując w sklepie jem obiad między odwiedzinami klientów. Czasem w trakcie podgrzewania, ktoś wchodzi do sklepu, a potem następna osoba. Gdy znów mogę zjeść obiad ten, często już ponownie jest zimny. Dlatego najczęściej jej w pracy wszelkie makarony z sosem, potrawki i zupy.

I tak wracając dziś ze sklepu do domu rozmyślałam co mogę ugotować na jutrzejszy obiad do pracy. Ponieważ miałam w planach zrobić wegański lukier do ozdabiania kruchych ciastek musiałam wykorzystać ciecierzycę aby mieć aquafabę. Aquafaba to zalewa w której gotuje się warzywa strączkowe. Aquafaba zastępuje kurze białko w wegańskich przepisach. Ja korzystam z niej do przygotowywania wegańskiego lukru, z obawy przed surowymi jajkami w tradycyjnym lukrze królewskim.

Ciecierzycę zazwyczaj robię tak jak fasolkę po bretońsku, ale dziś wpadłam na pomysł aby była bardziej intensywna i bogatsza w smaku. I tym sposobem zrobiłam przepyszne danie o bogatym słodko ostrym smaku.

Składniki:
2 łyżki oliwy
2 małe cebule (1 biała i 1 czerwona)
puszka ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1 opakowanie 500 ml passaty
2 ostre marynowane papryczki
2 plastry świeżego ananasa

Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule wraz z posiekanymi papryczkami. Całość posól aby cebula się nie spaliła. Po chwili dodaj odsączoną ciecierzycę. Podsmażaj aż cebula będzie miękka.

Moment, w którym do cebuli i papryczki dodałam ciecierzycę i wszystko wymieszałam

Gdy ciecierzyca będzie miejscami z brązowymi plamkami a cebula mięciutka zalej całość pomidorami i duś przez 10 minut. Następnie dodaj ananasa pokrojonego w słupki. Duś pod przykryciem przez 15 minut, po tym czasie zalej potrawę passatą i gotuj jeszcze 20 minut.
Całość podawaj z gotowanymi ziemniakami lub samodzielnie.
Jest to świetne danie do zabrania w lunchboxie do pracy.

Produkty potrzebne do przygotowania słodko ostrej potrawki z ciecierzycy

  • oliwa
  • sól
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • ostra marynowana papryczka
  • ciecierzyca z puszki
  • krojone pomidory z puszki
  • passata
  • świeży ananas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0