Wiele osób zastanawia się, co należy jeść na zdrowe serce. Istnieją sprawdzone diety, które przyniosą wiele korzyści dla zdrowia.
Zdrowia dieta – co warto jeść?
Zdrowa dieta jest bardzo istotna nie tylko w profilaktyce, ale również w czasie leczenia chorób serca. Znaczącą rolę odgrywa zachowanie właściwej masy ciała. Okazuje się, że otyłość i nadwaga sprzyjają m.in. wysokiemu ciśnieniu krwi, a ponadto zwiększają zagrożenie miażdżycą. Dość częstym problemem jest również wysoki poziom cholesterolu spowodowany spożywaniem zbyt wielu produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Mowa tutaj między innymi o tłustym mięsie, wędlinach, smalcu, maśle, boczku, a także topionych serach. Niebezpieczne dla zdrowia są także pewne słodycze. Najczęściej eksperci odradzają wafle, batony i herbatniki, które przeważnie zawierają spore ilości utwardzonego oleju palmowego zawierającego szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Są one niebezpieczne zwłaszcza dla serca. Ponadto specjaliści odradzają spożywać oleje roślinne, które negatywnie wpływają na ludzki organizm.
Zdrowe odżywianie zdrowe serce
Na serce pozytywnie wpływa spożycie tłustych ryb morskich, w tym makreli, śledzia, tuńczyka, a także łososia atlantyckiego. Zalecane są także ryby rzeczne. Najlepiej spożywać je co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Jeżeli mowa o olejach, to warto postawić na oliwę z oliwek bądź olej kokosowy. Można też postawić na masło klarowane. Nie jest natomiast wskazany olej słonecznikowy, który może działać szkodliwie na organizm. Wiele osób zastanawia się, jakie jeść mięso, żeby cieszyć się zdrowym sercem. Warto przede wszystkim zrezygnować z częstego spożycia tłustego czerwonego mięsa. Mowa tu o wieprzowinie, gęsinie, kaczce, a także baraninie. Najlepiej będzie je zastąpić mięsem chudym oraz białym. Wołowina jest niewskazana, o ile spożywa się jej dużo i wybierane są tłuste części, czyli na przykład żeberka. Za to zdecydowanie wskazane są podroby. Dzięki nim można bardzo pozytywnie wpłynąć na cały organizm, także na serce.
Co należy jeść aby zachować zdrowe serce?
Dobrze też kupować wędliny lepszej jakości, a ponadto szeroko omijać tłuste kiełbasy, salami, parówki, wątrobianki, a także pasztety. W procesie wytwarzania nierzadko dodawany jest do nich dodatkowy tłuszcz. a ponadto odpadki produkcyjne tj. skórki wieprzowe oraz głowizna. Oprócz tego do wielu tanich wędlin oraz konserw mięsnych dorzucane są znaczne ilości soli oraz sodu. Okazuje się, że nadużywanie soli jest bardzo niebezpieczne dla serca, gdyż zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Dobrze też ograniczyć cukier.
Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że bezpieczny poziom spożycia soli wynosi maksymalnie 5 gramów na dzień, co odpowiada zaledwie jednej płaskiej małej łyżeczce. Warto wiedzieć, że na serce dobrze wpływają różne owoce. Zalecane jest ich regularne spożycie. Nie można też zapomnieć o warzywach, które powinny być podstawą w diecie. Dzięki nim można zadbać o wszystkie organy. Dieta złożona ze zdrowego mięsa, owoców oraz warzyw będzie idealna dla praktycznie każdego człowieka.