chlebownik.pl

Strona poświęcona zdrowiu, diecie, sporcie.

DietaZdrowie

Dostępne rodzaje białek

Dostępne rodzaje białek

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa, bez tego trudno mówić o zachowaniu zdrowia. Trzeba mieć także energię do ćwiczeń, budulec do zwiększenia masy mięśniowej. Trudno mówić o dobrych efektach treningowych bez dostarczania organizmowi właściwej podaży kalorii. Znaczenie ma także rozkład makroskładników. Białko jest niezwykle istotne, wpływa na wygląd sylwetki. Stanowi podstawowy budulec dla narządów. Bez niego niemożliwe stałoby się wytwarzanie enzymów, hormonów, nawet przeciwciał odpowiedzialnych za odporność immunologiczną. Białko przyśpiesza także regenerację, która ma kluczowe znaczenie po treningu.

Jakie są rodzaje białek?

Białko jest obecne w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w mięsie, jajach i rybach. Nie brakuje go także w roślinach strączkowych, jest obecne także w orzechach. Oczywiście jeśli ktoś ma spore zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy, to niestety trudne będzie dostarczyć wystarczającą ilość, bazując wyłącznie na pokarmie. Możliwości organizmu są mocno ograniczone, dotyczy to przede wszystkim układu pokarmowego. Nie można go nadmiernie obciążać. Dobrym pomysłem będzie wobec tego sięgnięcie po odżywkę białkową. Wybór jest obecnie ogromny. Można nawet liczyć na wysokość smaków, więc każdy dobierze coś zgodnego z własnymi preferencjami. Białka mogą być pochodzenia roślinnego i lub zwierzęcego. Można zdecydować się na kazeinę, koncentrat białek serwatkowych, izolat białek mleka, hydrolizat białek serwatkowych. Jak widać, jest tego sporo.

Jakie wyróżnia się białka wolnowchłanialne?

Białka mogą być wolnowchłanialne, świetnym przykładem jest owoalbumina, ale niektórym osobom nazwa ta niczego nie mówi. Chodzi tutaj o białko jaja, łatwo dostępne dla organizmu, bez grama tłuszczu. Zawiera ono pełny profil aminokwasowy, ma bardzo wysoką wartość, wykazuje świetne działanie anaboliczne. Kolejną opcją będzie koncentrat białek serwatkowych. Cieszy się sporą popularnością. Ma odpowiednią ilość aminokwasów i peptydów. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że WPC wzmacnia odporność i pobudza wydzielanie glutationu. Można również wybrać izolat białka sojowego, wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę wapniową.

Jakie białko na masę szybko się wchłania?

Białko może być tak że szybko wchłanialne. Świetnym przykładem będzie izolat białek serwatkowych. Cieszy się sporą popularnością wśród osób trenujących. Stanowi najczystszą formę białka serwatki. Będzie to idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce budować beztłuszczową masę ciała. Jak wiadomo, uzyskanie takiego efektu staje się sporym wyzwaniem. Izolat nie ma tłuszczu ani nawet laktozy. Można liczyć na to, że produkt bardzo łatwo i szybko się strawi. Dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów, znajdą się one błyskawicznie w krwiobiegu. Nie można zapomnieć również o działaniu anabolicznym. Poleca się także hydrolizat białek serwatkowych. W jego przypadku także można mówić o niezwykle szybkim wchłanianiu protein wraz z BCAA. Ogromną zaletą będzie przyspieszenie regeneracji potreningowej. Hydrolizaty stymulują także wydzielanie insuliny.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *